מליחת ארבעס בשבת / שהחיינו על רכב חדש

שאלה:

האם מותר לשים מלח על ארבעס בשבת?(שכא ו לגבי איסור מליחת פולים ועדשים..)
כמה זמן אחרי קנית רכב חדש אפשר לברך שהחיינו

תשובה:

מותר לשים מלח על ארבעס בשבת ואין בזה משום מעבד [ובלבד שאינם חמים משום חשש מבשל, המלח המצוי היום אינו מבושל].

בדרך כלל שהחיינו ניתן לומר עד שלושים יום, אמנם רבים נוהגים שלא לברך על כלים חדשים אפילו הם חשובים, וכל אחד יעשה בזה כמנהגו. אגב בעל משפחה מברך הטוב והמטיב ולא שהחיינו שזו ברכה על הנאת יחיד.

מקורות:

1. ראה פסקי תשובות סי' שכא אות ח מדברי כמה פוסקים, שהיום שאין דרך לעבד במלח קטניות מבושלות, מותר.

2.המנהג הרווח היום שלא לברך על כלי בית וכדומה אפילו הם יקרים וחשובים, אלא רק על בגד חדש או פרי חדש, ראה שו”ת חתם סופר או”ח סי’ נה וסי’ קנו, ויש שנהגו מחמת כן לברך על פרי חדש ולפטור את הכלי החדש, וזאת משום שברכה כזו על כלים חדשים לא הוזכרה בגמרא ובראשונים, והיא מנהג מאוחר יותר, וכיון שהיום דור של שפע ואין כל כך שמחה בכלי החדש עדיף להמנע. כמו כן, הדבר תלוי מאוד במצבו של הרוכש, אם נחשבת היא חשובה לו באופן מיוחד ועוד ספקות, אלא שכמובן המברך לא הפסיד, שכך היא סתימת דברי השולחן ערוך ושאר אחרונים בסימן רכג.