טלית צמר עטופה פלסטיק – האם חייבת בציצית

שאלה:

אם מצאתי שניתן
לעטוף
כל חלק מחלקי הטלית
בפלסטיק שקוף-עבה,
האם זה מותר לי הלכתית לקיים כך, ולא ימנע היתר לברך על הטלית = בדיוק כמו אם היא הייתה טלית-רגילה-שנפוצה-
בקהילה-האורתודוקסית ?

ב-"חלקי הטלית" הכוונה ל:
1] חוטי הצצית שיוצאים מתוך גדיל-הקשרים?
2] גוף-גדיל-הקשר? ודהיינו: לאחר שהחוטים נקשרים יחד עוטף אותם יחד עם חומר-פלסטי, בלי להכנס חוצץ ביניהם.
3] חלק החוטים שהוא מעין שורש-הגדיל, -שעובר-בתוך 2החורים מ-בד-הטלית
בכל 1 מפינות-הטלית?
4] כל בד הטלית כולל האזורים בכל פינה מפינות הטלית שבהם קיימת תוספת סוג בד-מיוחד ?
-זה סביר להניח יקשיח את הבד להיות כמו לוח. אבל לבטח אפשר יהא לעשות פסי-חתך בפלסטיק-בלבד[ולא בצמר] כך שזה יהא מותאם למבנה הגוף.

-מעין המעטפת
שקיימת לקצוות שרוכי סווצ'רט ?
לעטיפה כזאת נהוג לקרוא = "אגלט".
-מבחינת יופי/חן:
יעשה מראה החוטים ל- מקלות-קשיחים-יותר ?
-מבחינת נוחות:
יגן על החוטים מקריעה לא-מתוכננת ?

יכול לשלוח תמונות של "אגלט" מפלסטיק. אם זה מעניין אותכם להביט איך נראה.
אבל עדיין לא ניסיתי לעטוף טלית שלמה בפלסטיק-נצמד-קשיח כמו: אגלט-מפלסטיק שלפעמים עוטף קצוות
של שרוכים.

תשובה:

שלום וברכה

מעבר לבעיה הטכנית אם דבר קשיח כזה יחשב כלבישה, אתה נכנס כאן לשאלה גדולה: שכן כלל בידינו שכאשר הטלית בנויה משתי שכבות שאחת מהן ממין החייב בציצית והשניה ממין שאינו חייב בציצית, הולכים אחרי העליון, שאם הוא פטור מן הציצית אף היא פטורה, כי  עיקר הלבישה מתייחסת לשכבה העליונה. אמנם יש מקום לומר שכאן שניכר שהפלסטיק בא להגן על הבגד ואינו עיקרו הדין שונה, אבל אין לנו מקור ברור לחילוק זה, ולכן נראה שאדם שיעשה כך עשוי להפסיד לגמרי את קיום המצוה.

[הערת אגב, ביהדות יש דבר מעניין שמובע בפסוק והייתם נקיים מה' ומישראל, וכן נוח לבריות ונוח למקום ועוד, שיש משמעות גם לנקודה של להיות נורמלי, זה לא חולשה אלא ערך, לא יהיה עומד בין היושבים ולא יושב בין העומדים, מתנהגים נורמלי, ומעורים בין האנשים, זה ערך וזה חשוב לכל עיצוב ההתנהגות שלנו, כי יש לזה כח לשמור עלינו גם בדברים בעלי ערך משמעותי].

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' ט ס"ק יב וסי' י ס"ק יא.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. שלום כבוד הרב.
    מניסיון, נראה שציצית כזו תרקב אחרי הכביסה.
    מפני שהמים יכנסו בין החרכים, ולא יצאו.
    לכן, עצה אולי טובה יותר, להשתמש בתרסיס סיליקון (או חומר אחר) שקוף, שנספג בצמר.