בשר בצום למי שאינו מתענה / בשר במוצאי הצום

שאלה:

בס"ד
שלום רב
הרב ענה לי שאני פטורה מצום יז בתמוז. האם זה אומר שמותר לי לשוף ידיים ופנים ולאכול כרגיל ?
בשר עוף בכל זאת אסור ?
והאם מותר לאכול בשר לאחר צום יז בתמוז עד ראש חודש אב או שיש הנמנעים ?

תשובה:

רוחצים ידים כרגיל בשבעה עשר בתמוז, גם מי שצם.

עדיף לאכול מזונות פשוטים ולא ממתקים, כדי להשתתף בצער הציבור.

יש נמנעים מאכילת בשר במוצאי תענית משום אבלות של יום, אבל עיקר הדין הזה אמור לגבי מוצאי תשעה באב.

[ראה כף החיים סי’ תקנח ס”ק טז בשם מהרי”ל ועוד שעיקר התענית להמנע מאכילת בשר ויין בתחילתו וסופו, ולדבריו גם במוצאי הצום יש להחמיר, אולם במשנה ברורה שם כתב שלא נהגו להחמיר בזה].

בני אשכנז לא אוכלים בשר ויין כולל עוף, מראש חודש אב עד למחרת תשעה באב.