בורר – הוצאת שערה מתוך סלט בשבת

שאלה:

שלום וברכה,
בשבת האחרונה נפלה שערה לתוך הסלט, באופן "אוטומטי" משכתי אותה החוצה מהסלט, ולאחר מכן תהיתי האם עברתי על איסור בורר?(היות ובררתי פסולת ולא אוכל,אע"פ שעשיתי את הפעולה "ביד" ואכלתי "לאלתר").
במידה וכן, איך נכון לבצע את זה?

בברכה שמעון

תשובה:

בהחלט היה בזה איסור בורר, מה שמותר הוא להוציא את האוכל מהפסולת ולא להיפך, או שלא להפריד במקום התערובת, כלומר להוציא את השערה בכף עם כל הסלט שסביבה.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' שיט ס"ק סא. אמנם החזון איש בסי' נג נקט שהרעיון המובא שם לגבי הוצאת זבוב ממשקה הוא משום שבאמת מוצק במשקה אינו תערובת, וכל התערובת היא רק בין כנפיו, ולכן על ידי שמוציאים אותו עם המשקה סביבו אין בורר, אבל כאן שהשערה מעורבת במאכל לא יועיל להוציא עם קצת אוכל, כי סוף סוף תיקנת את התערובת, אבל נראה שהמנהג בזה כמו המשנה ברורה שעיקר הנקודה היא שההפרדה לא תעשה במקום העירוב. אמנם אם ממש לוקחים כמות רבה מהסלט כך שזה לא מתפרש כבורר אלא כחלוקת המאכל לשנים מותר לכל הדעות.