שמן בשרי רותח שניתז על סיר חלבי ריק

שאלה:

במהלך טיגון שניצלים במחבת. "קפצו" מספר טיפות שמן מהמחבת על סיר אחר, (חלבי) נקי, וריק שעמד בסמוך.
האם הסיר הוטרף? האם צריך הגעלה?
האם אפשר לסמוך על כך שהטיפטת התקררו בדרך?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

יש להגעיל את הסיר.

מקורות:

לענין סיר בשרי או חלבי שניתז עליו רוטב מהמין השני הדין כך: אם יש בתכולת הסיר פי שישים מההתזה, הרי היא בטלה והמאכל מותר כדין ביטול בשישים בכל מקום שהאיסור בטל והמאכל מותר באכילה. אך הסיר צריך הגעלה [אא”כ התיז על המכסה שאז הוא לבדו צריך הגעלה ולא כל הסיר]. ואם אין פי שישים התבשיל אסור והסיר צריך הגעלה [ראה שו”ע יו”ד סי’ צב סעי’ ה]. אולם, אם הסיר הוא פרווה, כתב החכמת אדם בבינת אדם (מה מא), שהסיר מותר מכח ספק ספיקא, שמא הלכה כדעת הסוברים שאינו מפעפע בכולו אלא במקום ההתזה לבד ואין הרוטב הניתז נבלע בכל הסיר אלא רק במקום שפגע בו וממילא אינו אוסר את כל הסיר, ושמא העיקר כדעת הפוסקים שנ”ט בר נ”ט [כלומר נותן טעם בר נותן טעם, זה רק דבר שקיבל טעם שנוגע בדבר שקיבל טעם] מותר לכתחילה, וראה שערים מצויינים בהלכה (סי’ מו), שלכתחילה יערה רותחים במקום ההתזה.