מתנה שנותן הלווה למלווה שלא מחמת ההלוואה

שאלה:

שלום וברכה!
האם במידה ויש לי הלוואה שלוויתי מאחי וחוץ מזה אני נותן לו מידי פעם כספים בד"כ מעשרות האם יש בעיה של ריבית? המצב הוא שגם לפני ההלוואה הייתי נותן לו הכספים.
בנוסף התחלתי כולל ביום שישי וחשבתי על זה שאת הכספים אני יעביר לאחי האם זה נחשב כנדר של צדקה אני שואל מהצד שאני רוצה שזה ייחשב לי כמעשרות ולא כחוב שאני חייב אז השאלה האם המחשבה שחשבתי בסתם לתת האם יש לזה תוקף של נדר?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מתנות שנותן הלווה למלווה לא מחמת ההלוואה, וגם לולא ההלוואה היה נותן את המתנה, אין איסור ריבית, אך אסור שתהיה המתנה מרובה – סכום גבוה. וכן אסור שיהיה דבר של פרהסיה – עליה לתורה וכדו'.

החלטה שהחליט בליבו בצורה מוסכמת שייתן כסף לצדקה, לדעת המחבר לא חל חיוב צדקה, ולדעת הרמ"א חל חיוב צדקה. אבל צריך שתהיה מחשבה החלטית.

לגבי מעשרות אין הבדל אם החליט או לא, וגם אם החליט לתת לצדקה יכול להוריד ממעשרות כיון שההחלטה הייתה לעשות צדקה. המושג של פורע חובו ממעות צדקה זה שיש עליו חוב ממוני ורוצה להפחית מצדקה, אבל אם חשב מתחילה בתורת צדקה ודאי שיכול להוריד ממעשרות.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע יו"ד סימן קס סעיפים ו – ז. ובש"ך ס"ק ט.

נדר במחשבה – שו"ע חו"מ סימן ריב סעיף ח.