לקחת מזון מבית כנסת – גזל

שאלה:

שלום וברכה!
אני גבאי בבית כנסת גדול בחיפה.
לצערי מתפללים/מתפללות מוציאים דברי מזון מבית הכנסת ללא רשות.
(לא מדובר באנשים עניים)
האם מדובר בגזל מבית הכנסת?
ואם כן, היכן כתוב שאסור להציא מבית הכנסת דברי מזון ללא אישור הגבאי?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לקחת מזון מבית כנסת ללא רשות מהגבאי. והלוקח מזון מבית כנסת עובר באיסור גזל. ודינו שווה לכל גזל שאסור לגזול אדם פרטי כמו כן אסור לגזול מבית כנסת. ואדרבה בבית כנסת מצאנו חומרה נוספת שיש חרם הקדמונים שלא להוציא טלית או ספר מבית כנסת, וכל שכן לקחת מזון – אסור.

מקורות:

להוציא טלית וספר מבית כנסת – הגהת רמ"א סו"ס קסג. ושם החידוש שלמרות שמעיקר הדין היה מותר כיון שע"ד כן התנדבו, בכל זאת יש חרם קדמונים שלא להוציא. א"כ כ"ש שבדבר שאסור להוציא שיהיה איסור גזל.