החזר סכום של מתנה מאירוע משפחתי

שאלה:

בס"ד

שלום לכבוד הרבנים שליט"א
ברצוני לדעת מבחינה הלכתית אם אדם מקבל לאירוע שלו סכום כסף מסוים בתור מתנה האם חובה עליו להחזיר אותו סכום?מה הדין אם אין לו אפשרות?ומה הדין אם רוצה להחזיר יותר?
האם יש לזה דין של מתנה או חוב?כי אנשים מצפים לקבל חזרה את מה שהם שמו .
אשמח לקבל מקורות הלכתיים,תודה רבה,וכל טוב.

תשובה:

שלום וברכה,

מתנות שנותנים בשמחות, הרי זו מתנה גמורה ואין חובה להשיב כנגדה. ולכן אם אין לו אפשרות להחזיר – אינו חייב להשיב. ואם רוצה לתת מתנה גדולה בגלל שקיבל מתנה – מותר כיון שאין כאן חוב כלל.

בגמרא ופוסקים מצאנו שעבר הייתה המתנה על מנת שיחזיר לו בשמחה שלו. ומתנות אלו נקראים בחז"ל 'שושבינות'. וכבר בזמן הבית יוסף לא נהגו לתבוע את המתנות, וכל אדם שנותן מתנה זה טוב ליבו, ואם המקבל לא מחזיר לא ניתן לתבוע אותו.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך אבן העזר הלכות קידושין סימן ס

כשנושא אדם אשה, דרך שריעיו ומיודעיו שולחין לו מעות כדי שיתחזק על ההוצאה שמוציא במשתה, ואלו המעות נקראים שושבינות. ושושבינות זו אינה מתנה גמורה, שלא שלח לו זה אלא שאם ישא הוא אשה יחזור וישלח לו כמו ששלח לו; לפיכך אם נשא זה אשה ולא החזיר לו השושבינות, ה"ז תובעו בדין ומוציא ממנו. ויש בזה כמה חלוקים, ולפי שבזמן הזה לא נהגו לתבוע תביעה זו ראיתי שלא להאריך בזה.

וכ"כ בערוך שהלחן שם.