קטן שגנב- צריך לשלם כשהגדיל?

שאלה:

שלום וברכה,
נזכרתי במעשה שהיה בקטנותי שהיה פגם באחת המכונות במשחקייה ומדומני שהכנסתי הכדור בעקיפין עם דרך אותו חור וזכיתי במשחק שלא כדין (-הזכרטן מעורפל והינו בגדר ספק , יכול להיות שרק ראיתי אחר עושה זאת ואני איני עשיתי זאת כלל) וכן עוד מעשה שבו בערך בגיל 4 וודאי שלקחתי בלון מהגן שלא כדין
וכיום שהגדלתי אני מתהרהר אם עלי לחפש את אותם אנשים ולהחזיר לגן- הבלון ולמשחקיה- הכסף, או שאני פטור כיוון שהייתי קטן?
ואם אני פטור- האם אני פטור גם מדיני שמיים?

תשובה:

שלום וברכה,

קטן שגזל ואין הגזלה תחת ידו, אינו חייב להשיב כשיגדל. יש שכתבו שלצאת ידי שמים יפשר במשהו – ייתן תשלום מועט עבור הגזלה. וגם זה אין חיוב אלא מדת חסידות. ואם יש ספק אם גזל בהיותו קטן, מסתבר שגם מדת חסידות אין.

ולכן אין עליך חובת השבה כלל.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן שמט ובפת"ש שם.

הצטרף לדיון

תגובה 1