הסכם למכירה לפני שהגיע לידיו

שאלה:

ראובן ושמעון שהחליטו ללכת בשותפות על מכרז של קרקע. ועשו הסכם ביניהם, שאם יזכו במכרז הרי שבמשך הזמן אם ראובן ירצה יוכל לקנות את חלקו של שמעון בסך של עלות של הקרקע + 20%
לאחר מכן הם ניגשו וזכו במכרז, והקימו חברה שהקרקע נרשמה על שמה כאשר בעלי המניות זה ראובן ושמעון.
כעבור שנה פנה ראובן וביקש לממש את זכותו לקנות את חלקו של שמעון בקרקע במחיר ששמעון קנה +20 % כפי ההסכם.
טוען שמעון שכעת הקרקע מחירה עלה פי שניים מהמחיר שהם קנו, ולכך לא הסכים אף פעם שימכור בהפסד. ולדעתו זו ממש אונאה לקנות במחיר כזה.
שנית כשהוא הסכים למכור (בהסכם) הקרקע לא היתה עדיין ברשותו כלל, ולכן ההתחייבות למכור לא חלה. וברור שא"א היה לעשות קניין על כך.
לעומת זאת ראובן טוען, שנכון שמחיר הקרקע עלה מאד, אך מראש סיכמנו שזה המחיר שאשלם, ואין אונאה בקרקעות. וגם הסכמת בכל מקרה.
ולעניין חלות החיוב, הוא טוען שעל דעת זה נכנסנו לשותפות והלכנו למכרז יחד, כך שכשקנה שמעון הקרקע הוא קנה על מנת גם למכור לראובן וכו'
מה הדין?
יש"כ

תשובה:

שלום וברכה,

כדי לענות על השאלה בצורה ברורה צריך לעבור על חוזה השותפות.

אולם ישנם כמה סיבות שלא לתת תוקף למכירה. א. הבטחה למכור נחשב לקניין אתן. ונחלקו הראשונים האם חל קניין אתן. ושמעון מוחזק ויוכל לומר קי"ל שלא חל הקניין.

ב. קניין על דבר שאינו ברשותו לא חל.

ג. אין אונאה לקרקעות דווקא אם כבר נמכר יותר מערכה, אבל כאן שעדיין לא מכר, לא חייב הקונה למכור במחיר מוזל במחיר של אונאה.

ד. קניין שלא נגמר אצל המוכר לא חל גם אצל הקונה, ולכן אין כאן קניין.

בהצלחה.

מקורות:

א. שו"ע חו"מ סימן רמה סעיפים א-ב.

ב. שו"ע סימן ריא.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על התשובה המהירה
    ואבקש להוסיף:
    א. האם אין כאן טענה שזה לא אונאה כי מראש סיכמנו על מחיר וידעת שיכול להעלות או גם להיות פחות. והסכמת שתקבל מה ששילמת פלוס האחוזים.
    וזה על דר שאדם מוכר ומודיע מראש בכך קניתי ובכך אני מוכר, ואז אין אונאה גם אם בקש כפול.
    ב. בהסכם יש סעיף מקובל על קניין וכו' ושלא יוכל לטעון קים לי נגד ההסכם.
    ג. האם בשותפות אין דין שונה לחייב מכח ההסכם ושעל דעת כך ירדנו, גם אם הקרקע טרם היתה בכלל בזמן ההסכם.
    תודה

  2. א. אם המכירה כבר חלה אז צודקת טענתך שידע והסכים למחיר, אבל אם המכירה לא חלה, לא נוכל לחייב אותו למכור במחיר שיאנה אותו.
    ב. צריך לראות את ההסכם האם תקף הלכתית, אם זה רק הבטחות לא ברור שמחייב.
    ג. לא מצאנו ששותף חייב על דבר שאינו ברשותו.