נטילת ידים כשנגע במקומות המכוסים באמצע סעודה

שאלה:

אם ברכתי עם הידיים טהרות, ובאמצע האכילה נגעתי במקום מכוסה, אני יכול להמשיך לאכול בלי נטילת ידיים (לא דבר עם ברכת "המוציא" ולא "מזונות")?
תודה.

תשובה:

שלום רב

כאשר מדובר בסעודת פת בענין זה נחלקו הפוסקים. המסקנה למעשה, ליטול ידים אך לא לברך על נטילה זו [ברכת על נטילת ידים]. באכילת פירות א"צ ליטול באמצע האכילה אבל לפני הברכה אחרונה יצטרך לטהר ידיו [לנקות לשטוף או ליטול אותם].

מקורות:

במשנה ברורה סי' קסד ס"ק יג הביא שנחלקו הפוסקים במי שעשה צרכיו באמצע הסעודה האם הוא חייב ליטול ידיו שנית בברכה. ובביאור הלכה שם הכריע בין הדעות, וכתב, שאם השתין או נגע במקומות המכוסים אינו מברך, אך אם עשה צרכיו הגדולים עליו ליטול ידים בברכה כדין נטילת ידיים לסעודה שהרי ידיו שוב התלכלכו. אולם, דעת השו"ע הרב שם סעי' ב, קיצור שו"ע סי' מ, בן איש חי פ' קדושים אות כא ועוד אחרונים, לחוש לדעת המהרש"ל שסובר שבכל אופן אינו מברך, ומשום שכלל הוא בידינו שספק ברכות להקל ושלא לברך במקום שענין הצורך בברכה הוא במחלוקת וספק, וכדבריהם יש לנהוג הלכה למעשה. וכן נקט החזון איש בסי' כה.