ילד שנפל והזיק – מי חייב לשלם?

שאלה:

שלום,
שכנה בקשה מחברתה שתשמור על הילד שלה למשך כשעתיים. במהלך הטיול הילד נפל מהאופניים ועשה נזק למכונית של אחד הדיירים (האם בעל המכונית גוי או יהודי – זה לא ברור).
אז מי צריך לשלם את הנזק לבעל המכונית? אמא של הילד או חברתה שהסכימה לשמור עליו?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

אם הילד נפל מאיליו על הרכב אין חובה לשלם על נזקי הרכב – לא  על האמא ולא על המטפלת.

בהצלחה.

מקורות:

אם הילד נפל מעצמו – נסע ונפל – דינו כקטן שהזיק שהקטן פטור. וההורים פטורים. וכן המטפלת פטורה. כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שמט.

עי' גם

בבא קמא דף פז עמוד א "חרש שוטה וקטן פגיעתן רעה, החובל בהן חייב והם שחבלו באחרים – פטורין".

שולחן ערוך חושן משפט סימן תכד  סעיף ח: החובל בחרש שוטה וקטן חייב והם שחבלו באחרים פטורים אע"פ שנתפקח החרש ונשתפה השוטה והגדיל הקטן אינם חייבים לשלם שבשעה שחבלו בהם לא היו בני דעת:

ובשולחן ערוך חו"מ סי' שמט סעיף ג': קטן שגנב מחזירין קרן לבעלים אם הוא בעין ואם אינו בעין פטור אף לאחר שיגדיל: וסעיף ה': ראוי לב"ד להכות הקטנים כפי כח הקטן על הגניבה כדי שלא יהיו רגילים בה וכן אם הזיקו שאר נזקים וכן מכים העבדים אם הזיקו מכה רבה שלא יהיו משולחים להזיק:

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה על התשובה.
    ומה עם בעל המכונית הוא גוי ולא יסכים עם פסק זה?
    (האם במקרה כזה יש על מישהו חיוב לשלם כדי לצאת ידי שמים?)

  2. ההורים פטורים גם אם הזיק בכוונה. אבל אם נותנים ליד הילד חפץ שיש סיכוי סביר שהילד יזיק עם החפץ, י"א שחייבים ההורים בתשלומי הנזק מדין אש, כיון שהחפץ עם הכוח של הילד דומה לכוח אחר מעורב בו.