צום י' בטבת כנגד בית ראשון י"ז בתמוז בית שני

שאלה:

שלום וברכה. ידוע שצום י' בטבת נקבע לדורות כתחילת המצור על ירושלים בבית ראשון שהביא אח"כ לחורבנו. שאלתי מדוע אין צום לתחילת המצור בבית שני? הלא לגבי יז תמוז דווקא נקבע לפי בית שני ולא לפי בית ראשון שהובקעה העיר בט' בו.
אולי לא ידוע תאריך?
אשמח לקבל מקורות.
תודה

תשובה:

שלום וברכה

על שאלה זו עמד התשב"ץ ח"ב סי' רעא, וכתב חידוש, שהתעניות לא נקבעו בתאריך מדוייק בתנ"ך, אלא על חודש מסויים, ולכן חודש תמוז שנזבע בו תענית בט' בו, ניתן לשנותו אחר חורבן בית שני לי"ז בו, אבל אייר שבו התחיל המצור בבית שני הרי לא נקבעה בו תענית בנביאים, לכן זה נשאר על מצור בית ראשון בי' בטבת. הוא מוסיף שם, שהרעיון הוא שעיקר החורבן הוא בית ראשון, לכן באותו חודש ניתן לשנות וזה יחול על שני החורבנות, אבל לתקן תענית בחודש אחר רק מחמת בית שני בלבד, זה לא עושים.

יש שכתבו עוד על פי דברי החתם סופר הידועים בדרשותיו [ז באדר], שבכל שנה ושנה יש דין בי' בטבת האם יזכו לגאולה או לא, ונמצא שעל עצם החורבן מתענים רק לפי בית שני, אבל י' בטבת יש בו ענין מיוחד של תענית מחמת הדין שיש עלינו בענין זה.

ועוד שערי דרשות בענין זה לא ננעלו… יש הרבה תשובות כתבתי את המובהקות והידועות.