לימוד גמרא בעיון/בקיאות

שאלה:

שלום, מתי ניתן לומר שלמדתי דף גמרא בבקיאות?
מהו המדד לכך? למשל- כשאני יכול לפתוח את הדף ולהסביר כל שורה ושורה?או מספיק שאני זוכר את רוב הדיונים העיקריים בדף? מה לגבי רש"י ותוספות בהקשר זה?
ואותה שאלה לגבי עיון, מתי אוכל לומר שלמדתי דף בעיון? כאשר אני יודע בע"פ מה אומרים חלק מהראשונים/אחרונים על הדף בע"פ באופן ממוקד? כאשר אני יודע לבאר דבריהם מחדש בקריאה ראשונית?
ובנוסף אשמח לדעת לגבי לימוד בעיון, באופן עצמאי, כמה זמן רצוי שהוא יקח מינימום ומתי זה כבר יותר מדי? תודה!

תשובה:

לא הבנתי את שאלתך… מה הכוונה "יכול לומר"? למי לומר ולמה לומר? ובכלל האמירה הזו היא מאוד סובייקטיבית, וכל אחד מגדיר אחרת את לימודו לפי השקפתו… השאלה צריכה להיות אחרת, מה סדר הלימוד הנכון! לימוד יסודי בסיסי צריך להיות כזה שלומדים את הדף שלוש ארבע פעמים, מסכמים את השקלא וטריא כלומר את מהלך הגמרא, וקובעים זמנים לחזרה. זה לימוד בקיאות, לימוד עיוני מחייב ללמוד באופן שעומדים על כל הנקודות הקשות בסוגיא, זה לא הענין כמה מפרשים למדת, אלא האם בחנת את כל הנקודות המוקשות וניסית למצוא להן תשובות. כמובן יש ללמוד גם את התוס' וראשונים יסודיים, ולעיין באחרונים בסיסים כמו מהרש"א ופני יהושע. אין להתעכב יותר מידי כי מאבדים את כל התכלית. לימוד עיוני טוב של בוקר, זה ללמוד בכל שבוע דף.