תפילה במנין מול לימוד תורה

שאלה:

שלום
מה הדין לגבי מלמד של ילדים שלומדים כל בוקר חצי שעה תורה כאשר המלמד התעורר מאוחר וכדי ללמדם הוא צריך לוותר על תפילה במניין. יש לחדד שזה לא המסגרת הקבועה שלהם אלא זה לימוד בוקר הקודם להסעה שלהם למסגרות השונות שם עיקר לימודם. כמובן שאין כאן גם עניין ממוני אלא הכל מתקזז. ברמה הממונית זה מעין "חוג" המשולם לפי שיעור

תשובה:

הנושא הממוני פחות משמעותי כאן, כיון שזו רק מניעת רווח ולא הפסד, אבל כיון שיש כאן ביטול תורה דרבים יש להקל באקראי כזה קורה מחמת אונס כזה, ראה פסקי תשובות סי' צ אות כג שביאר פרטים אלו. כמו כן הרי הילדים יבואו בשעת בוקר מוקדמת זו במיוחדת וימתינו, בודאי אי אפשר להשאיר אותם סתם לבדם.

תזכה להגדיל תורה ולהאדירה.