חזרה על ברכה בתפילת שמונה עשרה לצורך כוונה

שאלה:

שלום רב,

אדם שלא כיוון בברכה מסוימת [לא ראשונה] באמצע שמו"ע, האם מותר לו לחזור על הברכה שוב בשביל לכוון? במידה וחיובי, האם מותר לו לחזור גם על שם ה'?

תשובה:

כיון שכבר סיים את הברכה ויצא ידי חובתו אינו רשאי לחזור. אגב, גם לגבי ברכה ראשונה של שמונה עשרה הכריע הרמ"א בסי' קא שאינו חוזר, ומשום ששוב לא יכוון, וכבר האריכו האחרונים לשאול, היאך הוא יכול להמשיך ולהתפלל את שאר הברכות, הרי עד כמה שאינו חוזר הוא לא יצא ידי תפילה? וידועה בזה עצת המשנה ברורה ועוד להמתין לחזן ולשמוע ממנו עד מקום שהוא אוחז. וידוע בזה תירוצו של הקהילות יעקב בברכות שכתב לחדש, שמה שאמרו שמי שלא כיוון בברכ ראשונה של שמונה עשרה אינו יוצא ידי חובה, אין הכוונה שזו אינה תפילה, אלא שאינו יוצא מצות תפילת שחרית, אבל זה נחשב תפילה שהרי הכוונה בברכות לא מעכבת, ולכן הוא גם יכול להמשיך ולהתפלל. רעיון דומה נאמר לגבי אדם שהחסיר יעלה ויבוא שיש שהקלו שאינו חייב לחזר שוב אחרי מנין אלא מתפלל ביחידות כיון שכבר יצא ידי חובת תפילה אלא שחיוב ההזכרה מחייבו לחזור שוב ולהתפלל, ולענין חיוב הזכרה אין חובת מנין.