ממון האשה בגירושין

שאלה:

שלום רב
אחותי רוצה כעת להתגרש לאחר שבעלה הכה אותה כמה פעמים, בנוסף התגלה שבעלה היה חולה בכמה מחלות נפשיות, ביניהן קמצנות כרונית ואגרנות כפייתית, כחלק מקמצנותו מעולם לא נתן לה כסף לקנות תרופות לילדים וביקשה מהמשפחה לעזור לה ברכישתם. אמרו לנו שמצבם הכלכלי קשה ואנו העברנו להם סכומי כסף מדי פעם.
כעת התגלה כי בחשבון הבנק שלהם יש לו פיקדונות של מאות אלפי ש"ח, כלומר כל הכספים שהעברנו להם היתה רק לספק את חמדנותו.
למותר לציין שכמעט מעולם לא קנה לאשתו ולילדים בגדים אלא רק הביא להם מכל מיני גמחי"ם, החביא את שלט המזגן כדי שלא תדליק כי חבל על הכסף וכן על זה הדרך במניעת הדלקת אורות בבית ועוד ועוד.
הוגשה תלונה במשטרה כנגד הבעל המכה והוא נלקח לאשפוז בכפיה, במשטרה נאמר לאשה כי היא יכולה להוציא מהבית בימים הקרובים מה שתרצה, אך לאחר יציאתו מהאשפוז לא יתן להוציא מהדירה מאומה.
בדירה יש אוסף עצום של מאות קופסאות שימורים, בקבוקי יין, (המון שמעטאס(: ). ואת הנדוניה שהיא במצב חדש כי השתמשו רק בשמאטעס שהוא מצא.
שאלתנו :
מה ניתן להוציא מהדירה?
אם ישנן הגבלות כלשהן-
האם ניתן להוציא בנוסף דברים כנגד הכספים שהוצאו מאיתנו במרמה?
האם ניתן להוציא דברים כנגד מעשה ידיה? שהרי לא נתן לה כסות ומזונות כפי שהתחייב בכתובה?

תודה ובשורות טובות

תשובה:

שלום וברכה,

השאלה שלכם היא כבדת משקל, ברור שיש לאשה הרבה זכויות ברכוש. אבל עכשיו זה לא הזמן לדון בזכויות האשה. יש לנצל את הימים הקרובים לתפוס כמה שיותר, ואח"כ יהיה ניתן לדון מה שייך לאשה ומה לא. אבל החשוב מכל שקודם תעשה תפיסה ברכוש. ובפרט בנדוניא שהביאה שיש לה הרבה זכות בנדוניא.

כדאי שתכתבו את כל מה שאתם מוציאים מהדירה כדי לדון על הדברים אח"כ.

בהצלחה.