הזיק ואינו יודע למי

שאלה:

מעשה שהיה ברחל שהלכה עם שני בניה למסע קניות בשני שכונות, בהגיעה לביתה ראתה כמה שוקולדים בעגלה, שכנראה הילד משך מאחד החנויות או הדוכנים. בעלה ניסה לברר אצל החנויות שהסתבר לו, והם השיבו שזה לא משם, כנראה זה היה מדוכן או משהו שלא ידוע לו.
לבנתיים הם החביאו את השוקלים גבוה, אבל הילד הגיע לשם ואכלם.
הם רוצים לשלם בכל אופן כדי לצאת ידי שמים רק לא יודעים למי.
לכאורה מעיקר הדין לא ברור שיש לחייבם, כיון שלכאורה במצב זה הם לא יותר משומר אבידה שי"א שחייב רק בפשיעה, ולפי הסיפור הם לא בגדר פשיעה. אבל הם רוצים לשלם כדי לצאת ידי שמים.
לכאורה עליהם לעשות בסכום שווי השוקלד צרכי רבים, השאלה כיצד לעשות זאת [סידורים לבית כנסת?, ואם כן באיזה שכונה, הרי מדובר בשני שכונות שונות]

תשובה:

שלום וברכה,

גזל ולא יודע למי גזל ישעה צורכי רבים. צורכי רבים הכוונה לכל מקום ציבורי – מקווה, בית כנסת, מתנ"ס. כשאר נותן לבית כנסת יכוון שלא נותן בתורת צדקה אלא בתורת השבת הגזל. אין חובה לעשות דווקא באותה שכונה של הנגזל.

במקרה שלכם אין עניין של צורכי רבים. הדין של צורכי רבים נאמר בתיקון לגזל שיוציא את הגזילה מתחת ידו, אבל בשומר אבדה או בקטן שגזל ואכל אין כאן את הדין שיוציא גזלה מתחת ידו.

בהצלחה.