ביטול עיסקה בהזמנת מאפרת

שאלה:

סיכמתי עם מאפרת לקראת חתונה, בעקבות הקורונה החתונה נדחתה לתאריך אחר, והמאפרת הסכימה לדחות לתאריך האחר ושילמתי לה מקדמה של 300 שקל. שהמחיר המלא היה 1200 לאחר מכן מכל מיני סיבות סיכמתי עם מאפרת אחרת, ובגלל הלחץ של ההכנות והמתח ששכחתי להודיע לה ורק כארבעה ימים לפני התאריך הודעתי לה. המאפרת טוענת שכיון שסגרה לי את היום הזה לא קיבלה כלות אחרות ולכן דורשת את כל הכסף, בטענה שמעדיפה לעבוד ולהרוויח בפרט בזמן הזה, ואינה מעוניינת רק בדמי בטלה?
כמה אני מחוייבת לשלם לה?

תשובה:

שלום וברכה,

התשלום של המקדמה למאפרת מהווה קניין בין המאפרת ללקוחה. ומאחר והיה קניין לא ניתן לבטל את המאפרת [למעט במקרים מסוימים], ולקוח שמבטל חייב לשלם לפועל [מאפרת] את שכרו כפועל בטל. ואם אין הנאה לפועל מהביטול אלא מעדיף את הכסף, יש לשלם לפועל תשלום מלא. אולם יש לנכות את ההוצאות שנחסכו למאפרת בגין הביטול – תכשירי האיפור, הוצאות נסיעה שחסכה.

בהצלחה.

מקורות:

תשלום כסף לפועל נחשב לקניין ואין המעביד יכול לבטל את הפועל – נתיבות המשפט סימן רצא ס"ק יב. וסימן שלג ס"ק א.

פועל שהתחיל במלאכתו או שעשה עם הפועל קניין, אינו יכול לחזור בו, ואם ביטלו חייב לשלם לו כפועל בטל – שו"ע סימן שלג סעיף ב. ושם מבואר שגם אם לא נמנע ממנה עבודה אחרת – שלא היו הזמנות אחרות, חייב המעביד לשלם.