חיוב תשלום טיפ' במסעדות

שאלה:

שלום רב!
התארחתי במסעדה, ומקובל היום לתת טיפ למלצר בסוף הסעודה, כשבאתי לשלם, הבהירה לי הקופאית כי צריכים לתת 10 אחוז מסכום התשלום, הבהרתי לה שטיפ הוא אינו חובה והלקוח נותן כפי הרגשתו, היא שאלה אותי אם הייתה בעיה בשרות, השבתי לה שאין תלונות, אך אני נותן לפי הרגשתי, היא הפנתה למודעה בצרפתית התלויה על הקיר, שעלות הסעודה אינה כוללת דמי שירות, השבתי לה שאיני קורא צרפתית והיא אינה רלוונטית כלפי.
שאלתי, האם יש חובה כלל לתת 'טיפ'? אם כן, מי קובע את גובה התשלום וכגון במקרה שלנו.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

בסוגי עבודות שנהוג לשלם טיפ' חובתו של הלקוח לשלם, מסתבר שהחיוב הוא כתשלום על שכירות פועלים.

במלצרות המנהג ברור שמשלמים טיפ. בדברים אחרים שאין מנהג ברור אלא כל הרוצה נותן, אין הלקוח חייב לתת.

גובה התשלום איני יודע מה המנהג. האם לשלם לפי אחוזים או לפי הסכום שרוצה, ויש לפעול לפי המנהג.

בהצלחה.

מקורות:

בקובץ מבקשי תורה תש"ס עמוד תכז הובא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שבמקום שנהוג לשלם טיפ למלצרים, חייבים לשלם זאת מדין מנהג המדינה.