בחירה חופשית

שאלה:

האם לעשיו הייתה בחירה והרי כבר לפני שנולד כבר אמרו עליו פרט אדם וכו
אני רוצה בבקשה הוכחה עם מקורות
זה שהוא חזר בתשובה בסוף חייו לא מוכיח את הבחירה שהייתה אמורה להיות לו כשנולד

תשובה:

שלום וברכה,

לדעתי יש כאן שני מושגים שונים:

מצד אחד אמרו בגמרא (נדה דף טז עמוד ב):

"דריש ר' חנינא בר פפא אותו מלאך הממונה על ההריון לילה שמו, ונוטל טפה ומעמידה לפני הקדוש ברוך הוא, ואומר לפניו: רבש"ע, טפה זו מה תהא עליה? גבור או חלש, חכם או טיפש, עשיר או עני? ואילו רשע או צדיק – לא קאמר, כדר' חנינא; דא"ר חנינא: הכל בידי שמים – חוץ מיראת שמים, שנאמר ועתה ישראל מה ה' אלהיך שואל מעמך כי אם ליראה וגו'".

מצד שני אמרו (שם לא עמוד א):

"דרש רבי אבהו: מאי דכתיב מי מנה עפר יעקב ומספר את רובע ישראל – מלמד שהקב"ה יושב וסופר את רביעיותיהם של ישראל, מתי תבא טיפה שהצדיק נוצר הימנה". כלומר יש טיפה שנעשית לצדיק…

שאלה זו מזכירה לנו קצת את השאלה הידועה של ידיעה ובחירה, וזו כבר תשובה על שאלתך, אבל כאן יש גם דבר נוסף, על פי האר"י ז"ל כל נשמה חצובה מגובה אחר, יש שמבחינת איברים עליונים ויש תחתונים, ולפי זה יש לה מסלול שונה, תפקידים ויכולות שונים, ובודאי יש נשמות זכות יותר ופחות, אבל כל אחד במצבו ובדרגתו ומקומו יש לו בחירה!