הוצאת תקע משעון שבת בשבת

שאלה:

אם יש לי פלטה על שעון שבת שמכבה הפלטה ב12 בצהריים. האם מותר לי לשלוף התקע אחרי שהיא מכובת כדי שהיא לא תדליק שוב בשעת ששמתי שהיא תדלק בכניסת השבת? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

הוצאת התקע במצב כזה יש בה חשש איסור מוקצה [כאשר המכשיר עשוי לפעול יש כאן לדעת החזון איש גם בעיה של בונה וסותר, אבל כאן שכלל אין חשמל, הבעיה לכאורה היא רק מוקצה]. השקע דינו ככלי שמלאכתו לאיסור שאין בו תשמישי היתר, שדינו כמוקצה מחמת גופו ואסור לטלטלו בשבת אפילו לצורך גופו ומקומו, ואפילו להוציא בשינוי נחלקו הדעות אם מותר לטלטל, ראה חזון איש סי’ מז שאוסר, אמנם דעת המשנה ברורה סי’ שח ס”ק יג להתיר בשינוי משמעותי וכן המנהג. לכן אם אפשר להוציא בשינוי, בגב היד וכדומה, זה בסדר, אבל בדרך כלל זה לא אפשרי.