אופניים שהושלכו לאשפה

שאלה:

ילדי שיחקו באופנים בצורה מסוכנת ובעלי החליט לזורקם לאשפה.
כשחזרתי מעבודתי וגיליתי זאת הצלחתי לשכנעו להניחם במחסן לתקופה.
בנתיים שכנינו מצאו את האופניים באשפה ואספו אותן לביתם.
האם מותר לנו עפ"י ד"ת לבקשם שישיבום אלינו?

תשובה:

שלום וברכה, אדם שהשליך את האופניים לאשפה, האופניים נעשו הפקר, ולכן אם הגיע אחר ולקח את האופניים זכה המוצא באופניים, ולא ניתן לתבוע ממנו את האופניים.

מותר לבקש ממנו שישעה חסד ויחזיר אבל לדרוש ממנו כתביעה – אסור.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הראשונים באבדה מדעת האם זה הפקר או לא – שו"ע חו"מ סימן רסא סעיף ד. והש"ך  ס"ג פסק שהרי זה הפקר. ובנתיבות (ס"ק א) ביאר שאם הניח באשפה שהדרך לפנותה לכו"ע הוה הפקר. ולכן אחרי שהפקיר והגיע אחר זכה באופניים כדין, ואין אפשרות לפי הלכה לדרוש ממנו את האופניים.