סילוק מפגע

שאלה:

אם השתמשתי בחפץ שלי כדי לסלק מכשול במקום שעוברים בו אנשים- אני יכול לקחת את החפץ למרות שהמכשול יחזור לקדמותו?

תשובה:

שלום וברכה,

היה כדאי שתפרט מה היה הטיפול במפגע, כדי שנדע האם היה המפגע סולק לגמרי או שהיה רק עקיפה על המפגע.

בהלכה כתוב: ראובן שראה בור ברשות הרבים ושמעון הניח את הכיסוי שלו על הבור כדי שלא ייפלו אנשים בבור, מותר לשמעון לקחת את הכיסוי שלו בחזרה, והאחריות הבור חוזרת לראובן. אולם אם שמעון מילא את הבור, סרה אחריות הבור מראובן, ואם אם חזר שמעון וחפר שוב את הבור כדי לקחת את החול שלו, האחריות על שמעון. ההבדל ביניהם שאם מילא את הבור בעפר, סילק את מעשיו של החופר, ולאם חזר וחפר חייב החופר. אבל אם הניח כיסוי על הבור, עדיין הבור קיים, אלא שהסכנה לא קיימת, ואם שמעון הסיר את המכסה התגלה הבור של ראובן, וראובן אחראי בנזקי הבור.

ולפ"ז אם הניח חפץ כדי שאנשים לא יכשלו, ולא הסתלק המפגע אלא גרם שלא יינזקו אחרים, מותר לו לשוב ולקחת את החפץ שלו.

בהצלחה.

מקורות:

גמרא ב"ק כט, ב. שו"ע חו"מ סימן תי סעיף ג.

עוד יש להוכיח מדברי הרמב"ם (חובל ומזיק ז, ח) שכתב הזורק כלי מראש הגג על גבי כרים וכסתות של בעל הכלי, אם קדם בעל הכלי וסלק את הכרים חייב הזורק, ואם אחר סילק את הכרים שניהם חייבים. ובדרישה והב"ח ביארו שאם הוא בעל הכרים אין לו להמתין מליטול את הכרים כדי שלא יגיע היזק לזורק, שיש לו רשות ליטול כרים שלו. הרי שמותר לדרוש את ממונו למרות שיגיע הפסד לחברו כשלוקח את שלו.