גוד או איגוד

שאלה:

בשותפות ביחס שליש מול שני שליש, האם בעל שני השליש יכול לתבוע גא"א, או שמאחר והנתבע בכדי להישאר בעלים בממון דרוש לשלם יותר (כפול) מאשר התובע, הרי שאינם שווים כלפי הצעת גא"א וא"א לתבוע?
ככל שא"א לתבוע גא"א על הכל, האם יכול לתבוע גא"א על שליש מתוך השניים שאצלו – כנגד השליש האחד שאצל שותפו?

תשובה:

שלום וברכה,

אין הבדל כמה יש לכל אחד, והדבר תלוי האם בחלק של כל אחד יש כדי חלוקה או לא. אם לבעל השני שליש אין כדי חלוקה, יכולים לדרוש גוד או אגוד – או שבעל השליש יקנה את השליש במחיר הראוי, או שהשני ישלם מחיר כפול ויקנה את השתי שליש.

אם לבעל השתי שליש יש כדי חלוקה ולבעל השליש אין כדי חלוקה, הבעל השתי שליש לא יוכל לתבוע חלוקה, כיון שמפסיד לבעל השליש. אבל בעל השליש יוכל לתבוע חלוקה ולקחת לעצמו את חלקו, למרות שאין בו אלא חלק קטן.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קעא. ואם לאחד יש כ"ח ולשני אין, בעל החלק הקטן יכול לדרוש גאו"א וכן יכול לדרוש חלוקה – כן מדויק מהשו"ע שם סעיף ד.