בצל בשרי בסיר פרווה

שאלה:

סכין בשרית נקיה לא בת יומה חתכה בצל. הבצל נכנס לטיגון בסיר. מה דין הסיר?
הבצל המטוגן הוא חלק מתבשיל, מה דין התבשיל? לאחר מכן, התבשיל בושל במחבת בשרית נקייה בת יומה. מה דין התבשיל עתה?

תשובה:

שלום וברכה

התבשיל הוא בחזקת בשרי, לגבי הסיר יש להקל שהוא נשאר פרווה.

מקורות:

בס’ חכמת אדם כלל מט סעי’ י דן לגבי בצל שנחתך בסכין חלבית ולאחר מכן דכו אותו במדוכה [מעבד מזון בזמנינו] והעלה שהמדוכה נעשית חלבית ואם ידוכו בה עתה בצל שנחתך בסכין בשרי הרי הוא אסור באכילה, לפי שלא שייך ההיתר של נ”ט בר נ”ט בדבר חריף, ומקורו במגן אברהם סי’ תנא  ס”ק לא. אולם, באבן העוזר יו”ד סי’ צו סעי’ ג חולק ומיקל, והסומך על דבריו בדיעבד יש לו על מה לסמוך, אולם לכתחילה ודאי חובה להגעיל את הסיר.

בנדון שלך יש צירוף נוסף להקל, דעת הבית מאיר שסובר שכאשר זה לא בן יומו יש להקל שלא אומרים נ"ט בר נ"ט בדבר חריף, לדבריו הסיר ודאי פרווה.