מקוה בבריכה מתנפחת – טבילה בתוך כלי

שאלה:

אם יש לי בריכה מתנפחת בגינה, והשארתי אותה ריקה וירדו גשמים והתמלאו בתוכה יותר ממ' סאה האם היא כשרה לטבילה? תודה רבה

תשובה:

לגבי טבילת נשים זה בודאי לא מועיל כיון שזה כלי ולא מחובר לקרקע. לגבי טבילת גברים נחלקו בזה הדעות:

בהגהות מהרש"ם מברעזאן (ארחות חיים [כהנא] ד"ה מ"ש בדין) מביא בשם הנחל אשכול (לס' האשכול הל' תפלה וקריאת שמע עמ' 2 אות א) דבטבילת עזרא יש להקל לטבול בתוך כלי, ואין צריך קרקע דוקא. אמנם במשנה ברורה בסי' בסי' פח נראה שגם לטבילת עזרא צריך דוקא בקרקע, אבל כיון שהיא אינה טבילה המחוייבת ועכשיו שעת הדחק, ודאי יש לך אילן גדול להסמך עליו.