חפצים של בחורי חו"ל שנשארו בדירה

שאלה:

היום התברר לי שיש כאלה בעלי דירות שמשכירים לבחורים תושבי חו"ל, שלא חזרו אחרי פסח בגלל איסור הכניסה לבחורי ישיבות לארץ בגלל הקורונה, והיה שמה חפצים של הבחורים שנשארו בדירות מזמן חורף הקודמת, והבעל דירות זרקו את כל החפצים לרחוב. (רוב הדירות לא נשכרו לשוכרים אחרים בגלל חוסר הביקוש).
השאלה אם מותר להם לזרוק את זה לרחוב, ואם זרקו מה אפשר לעשות?

תשובה:

שלום וברכה,

אין ספק שיש איסור להשליך חפצים של בחורים שנתקעו בחו"ל. מאחר והבחורים לא השאירו את החפצים בדעה שלא לחזור, וכשהם עזבו את החפצים היה זה רק בגלל שהם חשבו שהם עוד מעט חוזרים. ובאופן שבדעתם היה לחזור הרי שלא הופקרו החפצים והם שייכים לגמרי לבחורים. ובעל הדירה חייב בשמירת החפצים [לייחד פינה לכל החפצים], עד שיברר אצל הבחורים מה לעשות עם החפצים, ובאמת הוא צריך ליצור איתם קשר ולהסביר להם שהוא לא יכול לשמור עליהם וכדו', אבל לזרוק אסור ולא גרע מכל השבת אבידה וממון של יהודי שהמוצא צריך לשמור אותו. אבל להשליך ללא רשות יש בזה איסור גזל, וגם למוצא לא ברור שמותר לקחת שהרי זה ממון גזול, ויותר טוב אם אכן המוצא יכול לברר מהיכן הגיעו החפצים לשאול את בעל הדירה לפחות על חפצים שנראים יקרים וחשובים לבעלים, ולשומרם וכך יזכה למצווה גדולה וחשובה של השבת אבידה, השבת ממון ישראל לבעליו. אמנם יתכן שבאמת הבחורים כבר לא עתידים לחזור או מתייאשים אבל חובה לברר זאת מול הבעלים [לפעמים זה לא קשה יש מספר טלפון וכדו' או שיש חברים בארץ שמכירים]

בהצלחה.