השבת אבידה מוקצה בשבת

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
באחת מהשבתות ראינו אדם שאיבד את הפלאפון שלו באזור גדול. אותו אדם חיפש במשך זמן רב אחר הפלאפון אך הוא לא מצא אותו. בכל זמן החיפוש אנחנו ידענו היכן נמצא הפלאפון. השאלה היא אם היה מותר להגיד לאותו אדם (שכמובן אינו שומר תורה ומצוות)איפה נמצא הפלאפון שלו? חשוב לציין שאנחנו לא נצרכנו להרים את הפלאפון ולהביא אותו לאותו אדם אלא רק להצביע על מקום הפלאפון. תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

אסור להראות למאבד את מקום הפלאפון, מאחר ולמאבד אסור להגביה את הפלאפון.

המוצא היה יכול לגרור את הפלאפון ברגלו עד מקום נסתר ולהחזירו למאבד במוצ"ש. (כמובן אם מדובר בפלאפון כשר ולא פרוץ).

בהצלחה.

מקורות:

הביאור הלכה בסו"ס רסו דן במצא מוקצה בשבת. האם נאמר שמצוות השבת אבדה תדחה איסור מוקצה או לא. והפוסקים נקטו שאסור למוצא להגביה מוקצה בשבת, כיון שאם היה שלו היה אסור להגביה, לכן גם מצא מוקצה של חברו אין היתר להגביה. ולכן למאבד עצמו ודאי שאסור להגביה ולכן גם אסור להראות לו את המקום. אבל למוצא אם זה במצב אבוד יש ספק בהלכה, ולגרור ברגלו למקום נסתר מותר.

אם מדובר בפלאפון לא כשר אין בזה מצוות השבת אבדה.