לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מצאתי בעוף המוכשר דם

שאלה:

האם כשקונים עוףגולאשכנפיים וכו' מהדרין סגור בקופסא
ויש בהם דם צריך רק לשטוף את הבשר ולנסות להוציא עם היד את הדם או לחתוך את כל החלקים שיש בהם דם ואסור שיגיעו לטיגון?
תודה רבה

תשובה:

רק לרחוץ קצת, זה לא דם אלא מוהל. במקרים נדירים יש צרירות דם, כלומר נשאר איזה גוש דם, לפעמים מתחת העור לפעמים בתוך איזה כפל ואפשר לרחוץ או לחתוך, אבל זה נדיר ולא אמור להיות.

דם שכזה מוגדר בפוסקים כמוהל בעלמא דהיינו שאין זה הדם שנאסר אלא הצתבריות של נוזלים שבסופו של דבר יש להם צבע אדום אך אין בהם איסור דם. ובנוסף לכך יש לדעת שמעיקר הדין מן התורה באיסור כרת רק הדם שיוצא בשעת שחיטת הבהמה נאסר והוא נקרא דם הנפש. דם רגיל של בהמה אסור מן התורה רק כשהוא דם שפירש ממקומו אך כשהוא בלוע באיברים הוא מותר ולכן יש שיטות שמותר לאכול בשר חי. אמנם אנו מולחים את הבשר משום שהדם יפרוש על ידי בישול, ולענין זה לא חוששים בנגיעות האדומות הללו שמכיוון שהעוף נמלח כראוי הרי שכבר יצא כל הדם, והנשאר זהו מוהל בעלמא. אמנם צריריות של דם שהוא כבר דם שפירש ממקומו והצתבר במקום מסוים ראוי להסיר.