לפנות ללקוחות של עסק מתחרה

שאלה:

פעם עבדתי עבור עסק יהודי להלוואות כספים. יצרתי קשרים משלי במסגרת העבודה הזו. ואז עזבתי את העבודה הזו והקמתי חברה משלי. ברצוני לדעת אם אוכל ליצור קשר עם האנשים שעבדתי איתם שהיו לקוחות החברה הקודמת שלי.
לא היה לי שום הסדר לגבי זה כשעבדתי בחברה ההיא.

עסק ההלוואות הוא תחרותי מאוד. לווים עוברים מחברה לחברה ללא נאמנות רבה על מנת לחסוך נקודות.
אין סתירה אינהרנטית בין ההלוואות מאדם לאדם, על אף שתיתכן תחרות על אותה הלוואה. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אסור ליצור קשר עם לקוחות שאתה ממכיר מעסק אחר. מותר לך לפרסם למרות שלקוחות מהעסק המתחרה יגיעו אליך, אבל לדבר עם לקוחות שיש לך הכירות בגלל העסק הקודם אסור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה בשו"ע חו"מ סימן רעג סעיף יג והילך, שם מובא מקרים שונים שאדם שטרח לפרנסתו, אסור לאחרים לקחת את הטרחה שטרח. כגון אם פרס מצודות וניצודו חיות במצודה והמצודה לא זכתה לו, אסור לאחר לקחת את החיה שניצודה, כיון שהלה טרח כדי לצוד, הרי זה גזל מדבריהם. וכן עני שמנקף בראש הזית כדי להפיל את הזיתים לארץ, אסור לאחר לקחת את הזיתים שנפלו, למרות שהמנקף לא זכה בזיתים. וכמו כן בנדון שלנו כאשר אתה מכיר לקוחות בגלל שעבדת בעסק הקודם, ואתה פונה אליהם כדי לקחת אותם לעסק שלך, הרי אתה משתמש בטורח שהראשון טרח והכיר לקוחות לעסק שלו, ולכן אסור לפנות אליהם. אבל לגרור לקוחות על ידי פירסום, אין איסור כיון שאתה לא פונה ישירות אליהם אלא הם באים מעצמם אליך.