אדם רכוב שגרם למכשול זה בור או אדם המזיק

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים,
נתבקשתי לשאול עבור מישהו שאין לו גישה לאינטרנט,
אם אדם רכוב על סוס עומד ברשות הרבים
ובא אחר ונתקל בסוס וניזוק,
האם זה נחשב בור או אדם המזיק?

תשובה:

שלום וברכה,

כדי לחייב את האדם שעמד ונתקלו בו, צריך שיהיה בצורה שלא ניתן להבחין באדם שעמדו, כגון שהאדם שוכב על הקרקע, או שעומד עם קורה והגיע אחר ונתקל בקורה.

במקרים שיש לחייב את העומד ברה"ר, העומד דינו כאדם המזיק ולא כבור. והכלל בזה אילו היה מת האדם לא היה מצליח להחזיק קורה או שלא מצליח לעמוד, דינו כדין אדם המזיק. אבל אם היה מושלך לארץ בצורה שאילו היה מת היה מושלך באותה צורה, דינו של השוכב כדין בור.

בהצלחה.

מקורות:

אם עמד בצורה שניתן להבחין בו, אינו חייב אם נתקלו בו – כן מדוקדק בדברי השו"ע סו"ס שעח שאם הוזקו זה בזה פטורים.

שטמ"ק ב"ק לא, ב בשם הר"פ שהכלל באדם שעמד כמכשול ונתקלו בו אם היה מת היה עומד על עומדו הרי הוא בור, ואם לא לא עומד בצורה כזו הרי עמידתו היא המזקת ודינו כאדם המזיק.