האם יש בורר בבני אדם?

שאלה:

בס"ד, שלום וברכה ידוע סימן שיט ג ס"ק טו, שיש ברירה לא רק באוכלין אלא גם בבגדים וחפצים… והשאלה, מה הדין אם אדם נניח בורר אנשים כגון שעומדים מספר אנשים והוא צריך רק שלושה ולכן הוא הולך ומוציא משם את אלו שלא משתתפים, האם יש ברירה גם בבני אדם שעומדים בצפיפות?
לי נראה שודאי שאין ברירה בבני אדם, והשאלה תתבקש גם לעניין בעלי חיים שיש לאדם, האם קיים ברירה בבעלי חיים (הנמצאים בצפיפות, כגון כלוב מלא אפרוחים והוא מוציא משם כמה אפרוחים, אע"פ שוודאי עבר על איסור מוקצה, מ"מ אם אלו חיות מחמד, גם בזה יש שהקילו הגרשז"א), אבל השאלה היא לגבי בורר.(ושוב ההנחה שיש כמות והם מעורבבים ביחד)

תשובה:

שלום וברכה

ידועים בזה דברי חזקיה בירושלמי ביצה פרק א הל' י שלהצד שיש בורר במין אחד, גם לברור אנשים מתוך אנשים אסור… וראה בנשמת אדם כלל טז ס"ק ג שכתב שכוונת הירושלמי בלשון איבעיא ולא כהכרעה… ומכל מקום ההערה ידועה. בדרך ליצנות שאלו פעם לפי הירושלמי האם כשהאשה קוראת לבעלה מתוך בית הכנסת לבוא הביתה זה נחשב בורר, והשיבו שהדבר תלוי האם זה אוכל מתוך פסולת או פסולת מתוך אוכל…

הצטרף לדיון

תגובה 1