מחזיק המאכל בידו האחת ותולש בידו השנייה/ להסיח בשעת הסעודה

שאלה:

שלום וברכה ,
א. רציתי לשאול על הגהת הטור בשולחן ערוך או"ח סימן ק"ע סעיף ט , שכתב שאסור לאחוז המאכל בידו אחת ולתלוש ממנו בידו שנייה משום שנראה כרעבנות- וקשה לי מאוד הדבר איזו מן סוג של רעבתנות וחוסר דרך ארץ יש פה, אדרבה האופן הזה נראה יותר מנומס מאשר לנגוס ולישוך פרוסה שלמה?
ב. האם לדינא מותר להסיח בשעת הסעודה והיינו בשעת האכילה ממש (דהרי כך נוהגים העולם , ) ודברי חז"ל 'אין משיחין בשעת הסעודה מפני הסכנה שלא יקדים קנה לושט' הם בגדר עצה טובה בעלמא ,או שמא זה הלכה וכול אותם שמדברים עוברים על איסור דרבנן?

תשובה:

שלום וברכה

1. בענין זה הכל לפי המנהג ולפי התקופה, וכל שכרגע זה נחשב עדין ומנומס זה בסדר.

2. יש אומרים שהלכה זו אמורה היתה בזמנם שהיו מסבים על ספות וכמעט שוכבים, אבל בזמנינו שאוכלים בישיבה יש הרבה פחות חשש ואין איסור. ראה שערי תשובה בתחילת סי' קע ובדעת תורה שם.

הצטרף לדיון

תגובה 1