שימוש במי פה בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול: ידוע לי שאם רוצים לשטוף את הפה במי פה בשבת יש להכין מערב שבת כוס עם מי פה ומים. אני תמיד חשבתי שניתן גם לטפטף כמה טיפות מי פה ישר לפה ואז לשטוף את הפה במים. בכל אופן בשיעור בהלכות שבת שאני לומדת הרב אמר שהדרך היחידה להשתמש במי פה היא להכין תערובת של מים ומי פה בכוס מערב שבת.
רציתי לשאול: האם זה ככה? אם כן איך לעשות תשובה על כל אלפי הפעמים שטיפטפתי מי פה לפה אמנם בשוגג אך עדיין חיללתי שבת!!!!

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

יש להמנע מלערב מי פה במים בשבת, משום שזה מוליד ריח במים, ויש שהתירו זאת, משום שסברו שאיסור הולדת ריח הוא רק כשכוונתו לכך ולא כשהכוונה היא רק לדלל את המי פה. לכאורה לשים בפה ורק לשטוף במים לכל הדעות יש להקל, כי המים מיד נפסדים ונמאסים זה מוגדר כרחיצת ליכלוך הפה ולא נתינת ריח במים.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק יד סעי' מא ובהערות שם השיטות השונות בזה.