ריבית

שאלה:

לכבוד הרבנים החשובים שליט"א
התחייבתי לתרום לעמותה בסך 1050 ש"ח למשך 4 חדשים, ובטעות חייבו אותנו בחודש נוסף, ורק לאחר חצי שנה עמותה החזיר לי החוב, בתוספת 150 ש"ח, כנראה שיהיה קצת פיצוי על ההמתנה.
האם יש בזה חשש ריבית, ואם כן מה אמורים לעשות עם הכסף?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

החזר חוב עם תוספת, יש בזה איסור ריבית. ולכן אסור לקבל את התוספת. ויש להחזיר את התוספת.

בהצלחה.

מקורות:

התוספת שניתנה עבור כפיצוי עבור המתנת המעות, נחשב לריבית. אולם אין זה ריבית דאורייתא, אלא ריבית דרבנן – כיון שלא קצצו מראש את הריבית.

בריבית דרבנן אין חובה להשיב. אך לצי"ש לדעת השו"ע (יו"ד סימן קסא סעיף ב) חייב להשיב. והגר"א (שם ס"ק ד) סובר כדעת הרדב"ז שגם לצי"ש אינו חייב.

אולם במקרה הנ"ל שהכסף הגיע לידו ושואל האם מותר לו להסכים לקבל, ודא שאסור לקבל. הדין שאין חובה להשיב נאמר רק אחרי שגבה ורוצה לחזור בתשובה. אבל אם קיבל ושואל האם לקחת את הכסף, אין זה נקרא עדיין שקיבל את הריבית, וודאי שחייב להחזיר.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. יפה הערת!. גנב בשוגג אין עליו דיני גניבה (מחנ"א גזילה א. קצות כה, א), ונראה שגם חובת השבה אינו מדין גניבה אלא מדין ממוני גבך, והחוב הוא כהלוואה ולא כגניבה, ויש על זה איסור ריבית. וצ"ע.