צאת שבת לפי ר"ת – לפי שעות שוות או מעלות

שאלה:

שלום לכב' הרב,
ראיתי בכמה לוחות שמציינים שתי 'שיטות' לצאת שבת לפי ר"ת: שוות ומעלות (ההפרש ביניהם הוא בין דקה שתיים עד ל15 דק'),
מה טיבם של שיעורים אלו (ה'שוות ומעלות')?
כיצד יש לנהוג (אם יש נפק"מ בין ספרדים ואשכנזים אשמח שתציינו)?
באותו ענין, מי שנוהג שלא לעשות מלאכה עד זמן ר"ת, יכול להתפלל ערבית קודם לזמן זה, ולהזכיר כמובן אתה חוננתנו?
ולענין הבדלה, האם יכול לכתחילה לשמוע ממי שמבדיל קודם לכן ולסמוך עליו למרות שהוא מוציא את השבת אחריו?
והאם הוא בעצמו יכול להבדיל?
ישר כוח

תשובה:

שלום וברכה

שעות שוות הכוונה לפי דקות – 72 דק' לאחר השקיעה זמן רבינו תם, מעלות, הכוונה בכל מקום לפי זוית השמש ביחס לקו האופק בכל קו רוחב זה משתנה. למעשה נראה שאותם הנוהגים כרבינו תם רק לחומרא נהגו בשעות שוות.

מקורות:

ראה ס' בין השמשות עמ' מט לגרי"מ טוקוצינסקי שיש לחשב לפי מעלות, וראה בבירור הלכה תנינא סי' נח שדן בהרחבה בדברי הגרימ"ט, וראה בביאור הלכה סי' רסא סעי' ב שדן בשיטות השונות בענין זה.