פריטת צ'קים עם תוספת לצדקה

שאלה:

שלום לכבוד הרב!
יש לי שאלה לגבי סעיף ז פרק ד' בהלכות ריבית שמובא בספר אפיקי מים של הרב משה פנירי שליטא אני רושם את ההלכה:
"הבא לתן לגבאי צדקה(וכל שכן לעני האוסף כסף לעצמו) שיק בין שלו בין שקיבל מאחרים על סך הגבוה מהסכום שהוא מעונין לתרום לצדקה והגבאי נותן לו עודף במזומן,יש בזה חשש ריבית,כי מה שהגבאי נותן לו במזומן הוא בהלואה והשיק הוא כשטר חוב או כמשכון,והתוספת (דהיינו החלק שנותן לצדקה) היא בגדר ריבית. והעצה לזה שיבקש מהגבאי לפרוט לו השיק בתורת חסד,ורק לאחר שקבל ממנו את מלוא הסכום הנקוב בשיק יתן מעצמו לצדקה כמה שירצה."
מה שאני לא הצלחתי להבין ב100% זה את הדוגמא שהרב הביא בספר. לא הצלחתי להבין למה העודף שהגבאי נותן לתורם הצדקה זה הלוואה? ולא הצלחתי להבין לגמרי למה החלק שהתורם נותן לצדקה (התוספת) היא בגדר ריבית?
אשמח אם תוכלו לחדד לי את ההלכה בצורה טובה יותר.
תודה מראש :-)

תשובה:

שלום וברכה,

לפרוט צ'ק דחוי זה נקראה הלוואה, כיון שמקבל עכשיו מזומן, ופורע את המזומן בעוד כמה ימים – בתאריך שכתוב בצ'ק. ולכן אם פורט צ'ק והפורט משלם פחות ממה שרשום בצ'ק נחשב להלוואה בריבית, כיון שמקבל מזומן 900, ופורע בצ'ק לאחר כמה ימים 1,000.

וכמו כן בצדקה, אם מקבל מזומן זה הלוואה, וכתמורה להלוואה פורע את החוב וגם נותן לו תוספת של צדקה יש בזה איסור ריבית.

אולם כל זה בצ'ק דחוי. אבל צ'ק לאותו יום, ויכול לפרוט את הצ'ק באותו יום, אין כאן הלוואה וממילא אין איסור ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ומה אם השיק אכן רשום לאותו יום אך הפעולנ נעשית לאחר שעות פעילות הסניף כשכבר לא ניתן לפדות מבחינה טכנית? או שהסניף במקום מרוחק (בעיר אחרת) ולא שווה להגיע לשם לפדות