פגע וברח ולא יודע למי לשלם

שאלה:

מה דין מי שפגע ברכב ונמנע ממנו מכל מיני סיבות לשלם עבור הנזק, ואינו יודע במי פגע- מה יכול לעשות כעת?

תשובה:

שלום וברכה,

מי שפגע ברכב דינו כמזיק, ובמזיק שלא יודע מיהו הניזק, אין מה לעשות, הוא חייב להשלים ולתקן את הנזק שהוא עשה לניזק הזה בדווקא. שירשום את הנזק בפנקס שמור עד שיבוא אליהו. [ואולי בכל זאת ינסה קצת לחפש או לפרסם בכל מיני אמצעים וה' יכול להזמין לו את בעל חובו]

בהצלחה.

מקורות:

בגזל את הרבים או בריבית ואינו יודע את מי גזל, יש תקנה שיעשה צורכי רבים עם הכסף והריבית. אולם זה דווקא בגזל וריבית שיש עניין להוציא את הכסף הגזול מתחת ידו, שלא ישאר אצלו חס וחלילה ממון גזול ולכן מכל מקום יעשה עימו צורכי רבים. אבל בתשלומי נזקים אין עניין להוציא את הכסף מתחת ידו, אין כאן ממון גזול רק נזק שהוא חייב בתיקונו ובנתינת ממון לרבים אין זה מתקן את הנזק והחיסרון שנוצר לחברו על ידיו. החובה היא לפצות את הניזק, ולכן אם אינו יודע מיהו הניזק אין אפשרות לתקן את מעשיו. וצורכי רבים לא מועיל בנזקים.