מכירת בית כנסת

שאלה:

האם מבית כנסת מותר להפוך לאולם שמחות כמובן בקדושה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אין להפוך אותו לאולם שמחות, אבל מותר למכור אותו לצורך זה [ואז הקדושה חלה על דמיו] והכסף ישמש לצרכי הקהילה. כמובן זה הכל כשיש בית כנסת חילופי ובלאו הכי לא משתמשים כבר במקום הזה לתפילה והוא אינו נצרך.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי’ קנג ס”ק לג. ואף שבחתם סופר או”ח סי’ לא החמיר בזה כשאפשר למנוע את בזיון המקום, ברור שאם לא ניתן כבר להחזיק את המקום יש להקל, ראה מהרש”ם ח”ז סי’ פח ומהרש”ג ח”ב סי’ קטז. כמו כן, אף שהחמירו בזה בשו”ע שם לגבי “בית כנסת של כרכים” ראה שו”ע שם סעי’ ז, הסכימו הפוסקים שבזמנינו אין מציאות כזו, ראה שו”ת הר צבי ח”א סי’ עז ויש לכך עוד מקורות רבים באחרונים. שכן דין זה היה נוהג בזמנם שעוברי אורח היו גרים בבית הכנסת תקופות ארוכות, משא”כ כיום שבית הכנסת משמש לצרכי הקהילה המקומית. על האיסור למכור לתשמיש מבוזה ראה שו”ע שם סעי’ ט. וראה שו”ת אמרי יושר ח”ב סי’ לב ושו”ת אגרות משה ח”ב סי’ מג מד שבקושי רב התירו למכור לנכרי, כיון שדירת נכרי לעולם היא בזיון, וכל שכן שאסור למכור לצרכי הוללותם או תפלתם.