דיווח על טעות במבחן

שאלה:

שלום רב, האם יש חובה להודיע למורה על כך שהוא נתן ציון גבוה מהמגיע (בטעות. ידוע שלא עשה זאת כדי לעודד את התלמיד)?
אם אין חובה, מה הדין במקרה שאני מערער גם בשביל להעלות ציון על טעות בשאלה אחרת?
אם יש חובה, במקרה שאני מערער אצל מישהו אחר (לא אצל הבודק), האם ישנה בעיה של לשון הרע על הבודק?

תשובה:

שלום וברכה,

מורה שטעה בבדיקה ונתן ציון גבוה יותר, אין חובה לעדכן את המורה.

אבל אם קיבל ציון גבוה יותר ממה שמגיע אסור לו להטעות את המורה על שאלה אחרת כדי להגביה את עוד הציון, כיון שעכשיו מטעה את המורה שמבקש ציון גבוה יותר מהדרוש.

בהצלחה.

מקורות:

האיסור להעתיק במבחן זה גנבת דעת. ובגנבת דעת אם הוא הטעה את עצמו אין חובה לעדכן אותו על טעותו, כמבואר בשו"ע חו"מ סימן רכח. ולכן אם המורה הטעה את עצמו ונתן ציו גבוה אין חובה לעדכן אותו על כך. אבל אם מראה לו שמגיע לו ציון גבוה על שאלה אחרת, נחשב שעכשיו הוא מטעה את המורה שדורש ציון גבוה יותר ממה שמגיע לו.