מתי מברכים הטוב והמטיב על היין

שאלה:

שלום רב, אנחנו מתארחים בשבת שעושים קידוש על מיץ ענבים, והייתי רוצה להביא בשבילי יין משובח לסעודת שבת, האם אני צריך לברך עליו טוב והמטיב אחרי מיץ ענבים? האם צריך להביא אותו לשולחן רק לאחר שיברכו על מיץ עבים? תודה

תשובה:

ברגע שאתה עושה את הקידוש על מיץ ענבים כבר ירד לך הטוב והמטיב, כמו כן רק אתה שותה רביעית וזה לא מספיק… אבל תביא יין משובח לכבוד שבת, אני מניח שהציבור ישמח…

יש כמה וכמה תנאים כדי לברך ברכת הטוב והמטיב על יין, ואני מביא מדברי השו"ע ומשנה ברורה ושאר פוסקים בסי' קעה:

היין הראשון היה יין ולא מיץ ענבים [אור לציון ח"ב פרק מו אות יג].

מדובר באמצע סעודת פת ולא סתם שותים [כף החיים שם ס"ק כח].

סועד עם עוד אנשים, ולפחות אחד מהם והוא עצמו שתו כל אחד מהיין הראשון רביעית [כף החיים שם ס"ק י ושאר פוסקים].

היין השני לא היה בבית באותה שעה! [משנה ברורה שם סק"ד] אבל ידעו שיביאו עוד יין [אחרת צריך לברך על השני בורא פרי הגפן, וכשמברכים עליו ברכה זו לא מברכים עליו הטוב והמטיב [שער הציון שם בשם רעק"א].

בעוד היין הראשון על השולחן ולא נגמר הביאו את השני [משנ"ב שם סק"ג].

היין השני משובח יותר [אמנם השו"ע לא הביא תנאי זה, אבל בבית יוסף הביא כך בשם כמה  גדולי הראשונים וסב"ל].

שני אנשים לפחות דעתם לשתות מהיין השני רביעית.

בקיצור, מאוד לא מצוי לברך ברכה זו, אני לא זכיתי לכך מעולם… אמנם יש שהקלו בחלק מהתנאים הנ"ל, אבל לכתחילה אין להכנס לספקות.