ספק אם יש טעות בחשבונית הקנייה/דיבור של צדקה

שאלה:

שלו' וברכה לכבוד הרב,
אבקש לשאול בבקשה: א.רכשתי פיתות מסוג ושם מסוים באריזה סגורה, וכשעליתי לאוטובוס בדרכי אל מקום מגורי הבחנתי בקבלת התשלום שהשם של המוצר לא הכי מדויק ותואם, כלומר פיתות עם שם אחר. מותר לי לאכול מהם על סמך שיכול להיות שזה מה שבעצם בעל החנות/הקופה הראשית קבעו? או לחילופין האם מותר לאכול מהם על סמך שבימים הבאים אשאל אותם לדעתם על הדבר ומה לעשות?
ב. במקרה שאמי או אני מבטאים בפה שחפץ או בגד מסוים "אפשר לתת אותו" או "שניתן אותו" למישהו פלוני או לגוף פלוני, ואנו נוקבים בשמותם, ופתאום נוצר מצב שאני או מישהו מבני הבית צריך להשתמש בו ובעצם כן נחוץ לו לשמוש להבא, האם חל הקנין ואסור לנו להשתמש בו? ואם מעיקר הדין כן מותר, האם ראוי לעשות זאת בכלל?

בברכה,

תשובה:

שלום וברכה,

מסתבר שהמחיר אחיד לפיתות משתי הסוגים. בכל מקרה אתה יכול לכתחילה לאכול את הפיתות עכשיו ובפעם הבאה שתיכנס לחנות תברר את הספק.

אם אתה מוציא מפיך שאתה נותן בגד מסוים לארגון חסד, או לאדם שמוגדר כעני, יש בדיבור קניין לצדקה, ולכן אסור לך לבטל את הדיבור. אבל אתה יכול להמיר את הבגד בבגד אחר. דהיינו לתת לאותו ארגון או לאותו עני בגד אחר בשווי זהה.

בהצלחה.

מקורות:

הצטרף לדיון

תגובה 1