נאבד השטר של יששכר וזבולון

שאלה:

שלום לרבנים. יש לי יששכר וזבולון עם מישהו. ואבד לי השטר. האם צריך לכתוב שטר. או שלא חייב. אני היששכר ולא אכפת לי אם אבד.

תשובה:

שלום וברכה,

השטר של יששכר זבולון הוא כדי לתת תוקף להתחייבות, ובעצם חתימת השטר הוא משיג את מטרתו שהרי בכך שהם חותמים על שטר הצדדים מבינים שזהו עסק רציני והשטר גומר את דעתם ובכך הם מקנים ונגמר העסק ביניהם. והיינו שהשטר הוא עושה את הקנין, אך אין בו צורך כשטר ראיה מפני שאינו מיועד להוצאת החוב בבית דין וכדו' אלא בכדי לגמור את העסק שעשו שני הצדדים. וממילא אחרי שחתמו וחל תוקף ההתחייבות, אין צורך בשטר ואין שום בעיה בכך שנאבד השטר מכל מקום הוא פעל את פעולתו בעצם עשייתו.

אחרי חתימת השטר השטר יכול להוות ראיה ליששכר שיוכל לתבוע עם השטר את שכרו, ולכן אובדן השטר אמור להפריע רק ליששכר. ואם ליששכר לא מפריע, מפני שהוא אינו צריך את השטר בכדי לתבוע, וכמו שבי' שעיקר עשיית השטר הייתה רק לגמור את המקח את הקנין בין שני הצדדים הרי  שאין צורך בשטר חלופי. ולכן אין משמעות כלל לאיבוד השטר, והעסק ביניהם נמשך כתיקונו.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

תגובה 1