תנאי במכירה להפרשת חלה

שאלה:

ידוע שבעל בית צריך להפריש אחד חלקי עשרים וארבעה בחלה, ונחתום אחד חלקי ארבעים ושמונה, אז אני רוצה לשאול אם מותר לבן אדם לאפות חלות ולהפריש מהעיסה כמו נחתום, בגלל שהוא רוצה למכור אותם בשוק, אבל במכירת החלות שלו הוא מציב שלט שאומר שהחלות שהוא מוכר אנשים שקונים אותם צריכים להחזיר את הלחם והוא יחזיר להם את כספם.
האם הקומבינה מותרת והוא אכן צריך להפריש בכמות של נחתום?

תשובה:

שלום וברכה,

תנאי במכר מבטל את המכר מעיקרו, ולכן אם עשה תנאי שיחזירו לו את החלות, הרי שהמכר בטל והכסף שביד המוכר נהפך לכסף הלוואה, והתברר שלא היה כאן מכירה וממילא איננו נחתום.

בהצלחה.