עז שהפיל עמוד על גבי רכב

שאלה:

עז נגח עמוד, והעמוד נפל על מכונית שנכנסה ברשות לחצר בעה"ב . האם בעל העז ישלם נזקי העז ? ואין מועד בעז ..

תשובה:

שלום וברכה,

אם העז הפיל את העמוד והעמוד נפל מכוח הנגיחה, הרי זה צרורות של קרן, וחייב לשלם רבע מהנזק, ואם הניזק תפס עד חצי מהנזק אין מוציאים מידו את מה שתפס.

אם העז הפיל את העמוד ובכל עת הנפילה היה העז מחובר לגופו [העז הפיל את העמוד עם גופו], הרי זה תולדה של קרן, וחייב העז חצי נזק, וחיוב זה הוא קנס.

בזמנינו לא דנים דיני קנסות, ולכן לא מחייבים בבית דין חיוב נזק של קרן.

בהצלחה.

מקורות:

בהמה שהזיקה על ידי נגיחה הרי זה תולדה של קרן, וחייב חצי נזק מגוף הבהמה. ותשלום זה נקרא בגמרא קנס.

בהמה שלא הזיקה בגופה אלא על ידי כוחה – שהתיזה צרורות מתחת רגלה דרך הילוכה והצרורות הזיקו, הרי זה צרורות, וחייב בעל הבהמה לשלם מכספו חצי נזק.

בהמה שבעטה והתיזה צרורות מתחת רגלה, מסתפקת הגמרא האם נחשב תולדה של רגל וחייב חצי נזק, ואם היה ברה"ר פטור, כדין שן ורגל ברשות הרבים. ואם היה ברשות היחיד חייב חצי נזק. או שזה שינוי ותולדה של קרן, וחייב רבע נזק [חצי מתשלומי קרן], וחייב ברשות הרבים. והגמרא לא פשטה את הספק, ולכן אם היה ברשות הרבים פטור המזיק, ואם תפס הניזק רבע נזק אין מוציאים מידו. ואם הנזק היה ברשות הניזק, חייב רבע נזק, ואם תפס הניזק עד חצי נזק אין מוציאים מידו. (כן מבואר בגמרא ב"ק דף יז – יח. ובשו"ע חו"מ סימן שצ).

חשוב לציין שבזמנינו שאין בתי דין סמוכים, אין דנים דיני חצי נזק קנס. שו"ע סימן א.