נדר ממעשר כספים

שאלה:

שלום רב,
1. מידי פעם אנו מבטיחים בלי נדר לתת צדקה אחרי שיסתדרו עניינים שונים בע"ה, אחרי שנחזור מנסיעות מסוימות, וכדו'.
האם אפשר לתת סכומים אלה ממעשרות כספים? לכאורה הסכומים שבמעשרות כספים בין כה וכה היינו נותנים לצדקה, אז מה הטעם להבטחות? מצד שני, לפעמים זה יוצא לא מעט, ואולי בכל זאת יש את היתרון שהסכומים האלה ינתנו בהקשר למאורע מסוים ובעקבותיו, אף שהם ממעשרות כספים.

2. כנ"ל כספי צדקה שנותנים לעילוי נשמת, האם נכון לתתם מתוך המעשרות כספים, או בנוסף להם? או אולי חלק מזה וחלק מזה?
תודה רבה!

תשובה:

לכאורה עדיף סכום קטן ונוסף, מאשר סכום גדול מתוך המעשרות… שהרי גם שקל אחד נוסף על המעשרות עשית בזה משהו אמיתי… בכל מקרה אין לתת ממעשר אלא באופן שלכתחילה כשהבטחת זה היה על דעת כן, שאל"כ זה נחשב פורע חובו ממעשר שאסור.