הכאה ברגליים בשבת בקצב השירה

שאלה:

שלום. האם מותר בשבת להכות ברגליים בקרקע בקצב של שיר או שהדבר אסור כמו להכות על שלחן .

תודה

תשובה:

גם ברגל יש לאסור.

מקורות:

שמירת שבת כהלכתה פרק כח סעי' מא.

שמירת שבת: אסור לדפוק על השולחן בקצב מסוים בשעת השירה לא בכלי ולא ביד וגם אין להכות ברגל על הרצפה כדי להנעים את השירה.

ומקורו משולחן ערוך אורח חיים סי' שלט סעיף ג':

אין מטפחין להכות כף אל כף ולא מספקין להכות כף על ירך ולא מרקדין גזירה שמא יתקן כלי שיר ואפילו להכות באצבע על הקרקע או על הלוח או אחת כנגד אחת כדרך המשוררים או לקשקש באגוז לתינוק או לשחק בו בזוג כדי שישתוק כל זה וכיוצא בו אסור גזירה שמא יתקן כלי שיר ולספק כלאחר יד מותר:

הגה: והא דמספקין ומרקדין האידנא ולא מחינן בהו משום דמוטב שיהיו שוגגין וכו' ויש אומרים דבזמן הזה הכל שרי שאין אנו בקיאין בעשיית כלי שיר וליכא למיגזר שמא יתקן כלי שיר דמלתא דלא שכיח הוא ואפשר שעל זה נהגו להקל בכל (תוספות ריש פרק המביא כדי יין ד"ה תנן)