לימודי חול בבית מדרש

שאלה:

מה דין בחור ישיבה שיש לו פלאפון עם אפשרות להתחבר לאינטרנט בבית מדרש, והוא רוצה ללמוד איזה לימוד חול שנצרך לו, ובבית מדרש קולטים אינטרנט רך הוואי פאי, אבל במקומות אחרים לא קולטים, האם הוא רשאי להתחבר לאינטרנט בבית מדרש? יש לו אפשרות נוספת, להתחבר שלא דרך הוואי פאי הזה אלא דרך פלאפון של חבר, אבל כיוון שיש לו את הסיסמה של הנסטפארק (מה שחוסם אתרים לא רצויים), כיוון שהוא האחראי על זה בישיבה, הוא לא רוצה להיכנס לפלאפון בחדר אף לזמן קצר.

תשובה:

שלום רב

בתוך בית המדרש או עזרת נשים ודאי אסור, שהרי מבואר בשו”ע בסי’ קנא שאסור לחשב בהם חשבונות למעט חשבונות של מצוה. לגבי המטבח ושאר חדרי ספח, אם הוא נמצא בתוך הבית כנסת ופתוח להיכל, הוא טפל אליו ואסור, אבל אם הוא חדר נפרד לגמרי יש להקל, כפי שהתירו בקומה שמתחת לבית הכנסת, ראה אשל אברהם בוטשאטש סי’ קנג, שו”ת עמק שאלה סי’ ד, ושו”ת אמרי יושר ח”ב סי’ קסט.

לגבי כיתות בבית ספר, התיר הגר”ע יוסף, אף שהן מיועדות בעיקר ללימוד תורה, כיון שלימוד המקצוע דרוש לחינוך הילדים, וכנראה גם לא נחשב הדבר כבית כנסת ממש, ראה יביע אומר ח”ז סי’ כא, אבל בבית כנסת ממש, ודאי שלא..

יש לעודדו שחלילה חלילה לא יגלוש באינטרנט שאינו מסונן אף לא לרגע אחד.