עבודה קשה תמורת עבודה קלה – ריבית

שאלה:

ראיתי פעם מודעה שמעוררת כי אם לדוגמא בשני ימי ר"ה שני שכנות סיכמו ביניהם "שמור לי ואשמור לך" דהיינו אני הולכת יום א' לבהיכנ"ס ואת שומרת על הילדים וביום ב' נתחלף – זה עלול לגלוש לריבית. אם לאחת יש יותר ילדים מלשניה או אם שעות התפילה יותר ארוכות או אם שמירת ילד א' יותר מאתגרת מילד אחר. האם זה נכון?

תשובה:

שלום וברכה,

נכון מאוד! אם ביום השני יש יותר ילדים לשמור. או שביום השני יש ילד יותר מאתגר, או תפילה ארוכה – אסור משום ריבית. אבל אם ביום הראשון האחות מקבלת לשמור על יותר ילדים ולמחרת אחותה תשמור לה על פחות ילדים – מותר.

מקור הדברים מהמשנה מסכת ב"מ דף עה, א. וכן נפסק להלכה בשולחן ערוך יורה דעה סימן קס סעיף ט: "לא יעשה מלאכה לחבירו על מנת שחבירו יעשה עמו אח"כ מלאכה שהיא יותר כבדה. ואפילו לעשות עמו אותה מלאכה עצמה, אסור אם הוא בזמן שהיא יותר כבדה, כגון שזה מנכש. (פי' תולש העשבים הרעים מתוך הטובים) עמו בגריד וזה מנכש עמו ברביעה".

בהצלחה.